Logo del centre cívic
Jornada Flamenco obrero. A golpe de camino

Divendres 26 novembre a partir de les 20 h

Espai: Sala Carlos Díaz- Institut Barri Besòs, Carrer Josep Pla 56

Un any més, tornem a teixir una col·laboració entre la productora Quesoni SCCL i el Centre Cívic Besòs per dedicar una jornada per retornar a les arrels obreres del flamenc:

A golpe de camino, deixant passos enrere, famílies, pobles i amics. La migració de diferents pobles i cultures peninsulars cap a Catalunya han anat conformant al llarg de la història una idiosincràsia pròpies de les persones emigrades a la terra que va encapçalar el procés d’industrialització del segle XIX, juntament amb altres àrees del nord de la península.

No sóc d’aquí, ni sóc d’allà. A la meva terra em diuen el catalan, i a Catalunya em diuen l’andaluz. Podríem transportar aquesta sensació de no pertinença eterna a qualsevol d’aquelles persones que opten per l’emigració com a pas endavant en la seva vida. Murcianes, extremenyes, andaluses… Al final, quan s’arriba al nou lloc, en la terra on la que ser foraster és ja de per sí una classe social, recórrer a allò familiar i al que es coneix es converteix en un impuls gairebé impossible de controlar.

La revolució industrial va portar fàbriques, feina i mà d’obra barata al millor postor en què a poc a poc s’ajuntaven les mans de paisans i paisanes. Hores i hores al lloc de feina que donaven temps per fer amics i enemics, per riure, plorar, cantar i ballar. Per això, no és d’estranyar que en els moment d’oci, la necessitat d’expressar allò conegut i el que es porta a dins fossin la llavor per al desenvolupament d’una escena flamenca a la Barcelona de finals del segle XIX i principis del segle XX. Prova d’això són els nombrosos cafès cantants, teatres i sales de festes que hi havia al Barri Xino, al Paral·lel o a Nou de la Rambla, on el flamenc a part d’una música era una manera de ser, de viure i de fer família.

FLAMENCO OBRERO, A GOLPE DE CAMINO

Aquesta jornada ens fa viatjar al record del perquè Barcelona va ser, és i seguirà sent flamenca. Des dels primers compassos de meitat de segla fins a avui en dia, el que sí que podem dir és que per sort, els moviments migratoris van assentar el caràcter flamenc de la ciutat. La Barcelona de les fàbriques i de les jornades infinites que ningú vol patir i ningú vol trepitjar, però que en fites com la de la vaga de la Canadenca es tradueixen en drets, es canten llibertat i ens demostren que la classe obrera es generadora de canvis en la societat i fidel transmissora de l’art i la cultura que li pertany per naturalesa.

Flamenc obrer, des de la cadena de muntatge com a metàfora del camí recorregut fins a la festa on es veu, es canta i es balla per oblidar.

Preu: 5,00 € (IVA inclòs)

Preu Targeta persones en situació d'atur - Descompte 50%: Gratuït

Preu Tarifa persones amb discapacitat - Descompte 30%: Gratuït

Preu Tarifa persones amb discapacitat - Descompte 50%: Gratuït

Preu Tarifa persones amb discapacitat - Descompte 75%: Gratuït


Condicions
- Recomanem que prioritzeu la inscripció on-line.
- En cap cas es reservarà plaça per telèfon.  
- Tots els tallers són per a majors de 18 anys, si no s'especifica el contrari.
- La inscripció als cursos per a menors d’edat serà presencial i amb autorització del tutor/a legal 
- El centre es reserva el dret a variar la programació, l’horari, el professor o la ubicació d’una activitat si ho considera necessari. En cas d’anul·lació d’ alguna sessió, aquesta serà recuperada en el mateix trimestre. En cap cas això no implicarà un retorn de l’import o un canvi del curs a l’alumnat.
- Els cursos i tallers són trimestrals (exceptuant on es especifiqui una altra cosa) i els preus corresponen a la totalitat de les sessions.
- Les places són limitades en totes les activitats.  
- El Centre Cívic es reserva el dret a suspendre un curs si no s’arriba al mínim d’inscripcions.
Els cursos gratuïts són subvencionats i requereixen compromís. Si faltes a dues classes consecutives sense avisar, automàticament es donarà de baixa la teva plaça i es trucarà a la següent persona de la llista d’espera.
_________


Xarxa de Centres Cívics

Logo del grup
Ajuntament de Barcelona

Gestió tècnica:
TASCA (B59533190) | Carrer de Berlín, 39 entresol 1a, 08014 Barcelona
tasca@tasca.cat

Centre Cívic
CENTRE CÍVIC DEL BESÒS I EL MARESME

Rambla de Prim, 87-89
08019 Barcelona
932564901
info@ccbesos.org

Logo Miram Cloud